Szentiványi Attila – Ikonosztáz és Ikonfestő Kiállítás

A VII. Egyetemes Zsinat 7. Kánon alapján

Megnyitói előadás: 2024.02.28. 18.00 óra

A prezentációs művészettörténeti előadás során a hallgatók megismerhetik az ikon keletkezését, életútját, valamint betekintést nyerhetnek az ikon készítésének folyamatába is.

Helyszín: Bessenyei Ferenc Művelődési Központ I. emelet

A kiállított festmények megvásárolhatóak, érdeklődni a 06-20-923-2969 számon lehet.

A kiállítás megtekinthető 2024. február 28-tól március 28-ig, az I. emeleten a BFMK nyitvatartási idejében.

A részvétel ingyenes, várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Szentiványi Attila – Hogyan lettem ikonfestő

1958-ban születtem Budapesten. Már kisgyerek koromban is különös vonzódást éreztem a templomok falain látható festmények, freskók iránt, mikor a festett ablakokon beragyogó színes fény megvilágította azokat. Ezért szinte minden nap az iskolából hazafelé menet bementem a közelünkben lévő templomba, hogy nézhessem ezeket a csillogó, mozgó fényekkel megvilágított szenteket a falakon.

Édesapán iparművész, ikonfestő volt, három gyermeke született. Alig volt olyan nap, hogy ne találkoztam volna otthon is festett szentek képeivel. Ezért aztán reám és a bátyámra nagy hatással volt ez a festészet. Nyugodtan mondhatjuk, hogy beleszülettünk az „ikonok világába”. Apánk és bátyám munkásságát én viszem tovább.

Talán tíz éves lehettem, amikor először próbálkoztam, hogy én is megfessek egy ikont, úgy ahogy apánktól láttam. Majd végre, tizenöt évesen sikerült egy már jónak mondható ikont festenem. 1979-ben zsűriztettem először általam festett ikont, a Képzőművészeti Alap lektorátusánál. Ez az év egyéb vonatkozásban is fontos volt számomra, mert akkor nősültem meg. Azóta két gyerekem született, akik megajándékoztak négy unokával is.

1980-ban meghívást kaptam a Frankfurt-i iparművészeti kiállításra és vásárra. Erre a kiállítás-sorozatra édesapám és bátyám is meghívást kapott. Így 1985-ig minden évben állandó kiállító lett a három Szentiványi. Európa minden részéből kaptuk a megrendeléseket, amiket mindig sikerült maradéktalanul teljesíteni.

1985 után, egy hullámvölgy következett. Visszaesett a kereslet Európában az ikonok után. Egy újabb iparművészeti ág keltette fel az érdeklődésemet. Ez az üvegfestés, díszüvegezés volt. Az ikonfestés is megmaradt, mert az életformát jelent számomra.

Azt tapasztaltam, hogy az elmúlt években sokan próbáltak foglalkozni az ikonok világával és megmagyarázni, véleményem szerint a megmagyarázhatatlant. Szerintem azért megmagyarázhatatlan az ikon jelentősége, mert nemcsak mint látvány, egy szépen megfestett képet jelent, hanem első sorban az emberek földi-égi kapcsolatának elősegítése a fő feladata. És ezt a feladatot közel 2000 éve sikeresen tölti be a Földön.