Sikeres volt az I. Butellás Pálinka-mustra

Az I. Butellás Pálinka-mustrára összesen 41 minta érkezett. A gyümölcspárlatokat háromtagú zsűri értékelte, Láda Lajos, a Csongrád Megyei Pálinka Lovagrend tagjának elnökletével, valamint dr. Mucsi Imre és Benkő László alapító tagokkal. A legjobb pálinkákat három kategóriában díjazták és a Bálint Kerámia által készített butellákkal illetve Benkő László könyvével jutalmazták.  Aranyminősítésből 17 darab, ezüstből 14, bronzból 6, míg emléklapból 4 talált gazdára.

Az arany kategória kiemeltjei:

A legtöbb pontszámot Farkas Imre vegyes pálinkája, és eperhordóban érlelt kökénypálinkája érte el. Török Ernő sárgabarack pálinkája kiemelt díjas lett. A zsűri különdíját Herédi Mihály diópálinkája érdemelte ki, az arany kategóriát pedig Asztalos Sándorné hozta el, aki vegyes pálinkájával mérettette meg magát.

 

Arany oklevélben részesültek:

Kővágó Zsolt: sárgabarack pálinka

Kristó Imre: sárgabarack pálinka

Lukács Lajos: sárgabarack pálinka

Szögi Tibor: sárgabarack pálinka

Farkas Imre: sárgabarack és őszibarack pálinkák

Kovács Ernő: vegyes pálinka

Farkas Imre: őszibarack pálinka, eperfahordóban érlelve

Herczeg László: körtepálinka

Lukács Lajos: szőlőpálinka

Farkas Imre: birspálinka

Bayer László: birspálinka

 

Az ezüst kategória kiemeltjei:

Földesi Gábor: körtepálinka

Sötét Zsolt: ribizlipálinka

A zsűri különdíját Csikós Sándor kapta, szőlőpálinkájáért.

 

Ezüst oklevélben részesültek:

Bihacsy László: sárgabarack pálinka

Kristó Imre: almapálinka

Kovács László: szilvapálinka

Földesi Gábor: szilvapálinka

Gy. Szabó Gábor: szilvapálinka

Látos József: körtepálinka

Herédi Mihály: birspálinka

Földesi Mihály: sárgabarack pálinka

Látos József: sárgabarack pálinka

Égető Gábor: vegyes pálinka

Látos József: almapálinka

 

Bronz oklevélben részesületek:

Hajdú Oszkár: sárgabarack pálinka

Herédi Mihály: sárgabarack pálinka

Asztalos Csaba: almapálinka

Asztalos Csaba: körtepálinka

Herczeg László: vegyes pálinka

Herédi Mihály: ágyas málnapálinka

 

Emléklapot kaptak:

Lucz Mihály: sárgabarack pálinka

Herczeg László: szilvapálinka

Sötét Zsolt: banánpálinka

Sötét: gyömbér-narancs pálinka

 

Érdekességek:

Farkas Imre hat mintával vett részt a versenyen és valamennyi aranyminősítést kapott. Asztalos Sándorné lekörözte férjét, ugyanis vegyes pálinkája aranyat ért. Földesi Gábor beadott kóstolóival ezüstminősítéseket szerzett, ahogyan Látos József mintái is ezüstöt érdemeltek ki. Bár Sötét Zsolt pálinka különlegességeit nem értékelte a zsűri, viszont ribizlipálinkájával ezüstminősítést ért el. Bayer László élete első pálinkáját főzte és egyből a legmagasabb minősítést kapta meg.

Alapanyag szempontjából a legtöbben a sárgabarackot választották, pedig a szakemberek szerint nem is volt igazán jónak mondható az idei baracktermés, ráadásul a barack cefréje igényli a legnagyobb hozzáértést.  A hagyomány úgy tartja, hogy szilvából sokkal könnyebb jó pálinkát készteni, ebből a gyümölcsből mégsem született aranyminősítésű.