Népi Kiállítóhelyek

A hódmezővásárhelyi népi kultúra jellegzetességeit a Népi Kiállítóhelyek tárják a látogatók elé. A négy, különböző életmódot bemutató kiállítóhely komplex képet ad a város egykori lakóinak életmódjáról, népművészetéről és hagyományairól.

A Népművészeti Ház

A belváros szívétől néhány perc sétára helyezkedik el, a városképet alapvetően meghatározó kőfal tövében. A hódmezővásárhelyi népművészet remekei – a festett bútorok, a hímzett párnavégek, terítők és a mázas cserépedények – az élettérben kaptak helyet, így az egykori parasztpolgárok hagyományos életmódjának szépségére is felhívják a látogatók figyelmét. (Hmvhely, Árpád u. 21.)

A Csúcsi fazekas ház

Vékony Sándor vásárhelyi tálas mester házában és műhelyében állít emléket a hódmezővásárhelyi gölöncséreknek. A tradícionális parasztház egy szegényebb család életterét mutatja be, a műhelyben pedig a cserépedény-készítéshez kapcsolódó speciális szerszámok, eszközök kaptak helyet.
(Hmvhely, Rákóczi u. 107.)

A Papi-féle szélmalom és molnárház

kuriózumnak számít az Alföldön, hiszen a több mint száz éves malomszerkezet szinte teljes épségében megmaradt, és a hozzátartozó tanyaépület is látogatható.  A négyszintes tornyos szélmalomban nyomon követhető a lisztkészítés, a gabona átvételétől a liszt kiadásáig. A molnárházban pedig a tanyai életmódba kóstolhatnak bele az érdeklődők. (Hmvhely, Erzsébeti út)

A Kopáncsi Tanyamúzeum

2015-ben nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt. A kiállítóhely bemutatja, hogy az alföldi tanyákon egykor élt emberek hogyan alakítottak ki összhangot környezetükkel, miként volt a mindennapjaik része az a szemlélet, melyet manapság környezettudatosságnak nevezünk. A helyben található nyersanyagok feldolgozási lehetőségeihez, a kerti patika használatához és a takarékos, hulladékot alig termelő háztartás vezetéséhez olyan ismeretek kötődnek, melyek a szellemi örökségünk fontos részét képezik. Ezekkel is találkozhat a kopáncsi tanya egyszerű szépsége mellett a látogató.

A Népi Kiállítóhelyek nemcsak a kiállításokon keresztül őrzik a lokális néphagyományokat, de helyet adnak hagyományőrző és oktató programoknak is. A jeles napi programok végig kísérik az év körforgását élmény dús szórakozási lehetőséget kínálva minden korosztály számára.

A Minden Nap Kultúra! Program mellett rendhagyó tanórák és tematikus foglalkozások segítik az új generációk megismertetését a város hagyományaival, értékeivel.

A népi kiállítóhelyek látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges. Bejelentkezéskor tárlatvezetés is kérhető!

Tel.szám: 62/533-317