Nevezési felhívás Hódmezővásárhely és környékének pálinkafőzőihez!
2024. szeptember 12-én (csütörtök), 12 órai minta beadási határidővel, – a Vásárhelyi Ízök Fesztiváljának kísérőrendezvényeként 2024. szeptember 14-én kerül hatodjára megrendezésre a Hódmezővásárhely és környékén készített pálinkák megmérettetése.
A rendezvény célja, a magyar gyümölcspárlatok, mint Hungarikumok népszerűsítése, különös tekintettel a Hódmezővásárhely és környékén termett gyümölcsökből, a helyi ízlésnek megfelelően cefrézett és főzött pálinkák legjobb készítőinek elismerése és az általuk alkotott pálinkák kulturált fogyasztásának megismertetése.
Az első hódmezővásárhelyi pálinka-mustrát a szervezők Csáki Lajos, egykori pálinkafőző, a Magyar Pálinka Lovagrend egykori tagjának ajánlják.
Nevezési feltételek:
Elsősorban a Hódmezővásárhely és környékén termett gyümölcsökből, saját cefrézésű, kisüsti eljárással kifőzött pálinkákkal lehet nevezni. (Bérfőzésben készült és saját főzésű pálinkák egyaránt elbírálódnak.)
A nevezett pálinkák három kategóriában kerülhetnek nevezésre:
- 1. Egyféle gyümölcsből főtt pálinkák;
- 2. Vegyes gyümölcspálinkák;
- 3. Érlelt, természetes módon ízesített vagy ágyas pálinkák.
Egy-egy nevező az általa hozott, semleges, átlátszó, felíratok, címkék nélküli, gondosan, de nyithatóan lezárt, 0,3 l-es üvegben elhelyezve adhatja le benevezésre szánt pálinkamintáját. Egy résztvevő többféle gyümölcsből készült pálinkával is nevezhet, ekkor azokból is külön üvegben elhelyezve kéri a zsűri a mintát. Akár egyféle, akár többféle vagy ízesített a beadott pálinkatétel, annak szeszfoka nem haladhatja meg az 50 %-ot. A jelentkező a lebonyolító személynél bemondja nevét, elérhetőségét, és a nevezett pálinka kategóriáját és fajtáját (pl.: 1-es kategória, (besztercei) szilvapálinka, vagy 3-as kategória, két éves ágyas birsalma pálinka stb.), ezután a beadott tétele(k) külön-külön sorszámot kapnak, amely az üvegekre kerülnek fölragasztásra, a nevező jelenlétében és aláírása után.
A nevezési mintákat nem őrizzük meg, és nem áll módunkban visszajuttatni a versenyzők részére. A sorszámozott üvegeket a résztvevők elvihetik az eredményhirdetés lebonyolítása után.
A helyi szakemberekből, pálinkafőzőkből álló zsűri „vakon” végzi a beadott pálinkaminták értékelését, a nevező személyek kiléte, csak a bírálat befejezése után válik nyilvánossá. A benevezett gyümölcspárlatok mintáit a zsűri érzékszervileg (tisztaság, illat, gyümölcsjelleg, íz, illetve ezek összhangja) vizsgálja. A bírálat során egyénileg értékelnek, majd közös megegyezéssel döntenek az egyes pálinkák értékelésében. A bírálók három, butellás nagydíjat (I. II. III. helyezés), egy vagy több fölajánlott különdíjat adhatnak át a nevezők között, valamint miden résztvevő oklevelet vehet át.